Skjærgårdstjenesten i Fredrikstad kommune

I vær og vind fins det to kommunalt ansatte som passer på vår skjærgård. De ivaretar kysten og stiller opp på det meste. Vi tok turen ut for å lære mer om Skjærgårdstjenesten.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er jJ3UpAtcS96xFivpYdaGdA-1024x768.jpg

Christian Hellqvist til venstre og Thomas Eriksen til høyre.

Hva betyr jobben for deg, Thomas?

Det betyr mye. Det er her vi tilbringer en del tid. Å kunne gjøre det jeg brenner for privat, miljø/rydding/oppfølging av skjærgården, det betyr mer enn jeg trodde. Det er det her som passer meg og det som er viktig.

I jobben bør du brenne for å bringe kystkulturen videre. Jeg er frivillig på Strømtanget fyr med jevne mellomrom på kveldstid og helger, i tillegg til at vi driver med det på jobb. Jeg var her tidligere som ekstrahjelp i 20 åra, så jeg visste litt hva jeg gikk til. Mange av samme arbeidsoppgaver er det fortsatt, nå er det utvidet strandryddig og annet miljøvernsarbeid. Vi tar vare på naturen og tilrettelegger for bruk av friluftslivet. Å tilrettelegge for friluftsliv er viktige folkehelsearbeid!

Vi må tilrettelegge for alle, uansett funksjonsnivå og ferdigheter. Og her gjør parkavdelingen, som vi jobber under, en veldig bra jobb for å få det til.

Hva gjør dere på jobb, Christian?

Vi gjør nesten alt. Fra å kjøre sau til å tømme søppel.

Sau???

Det er et interkommunalt samarbeid med mange ulike aktører der det arbeides om å opprettholde kulturbeite. Å kjøre sauer er spennende. Du vet ikke hva de finner på, så her må vi være våkne.  Vi hadde et lam som hoppet ut av båten en gang. Den tok seg en liten svømmetur rundt båten og opp på land, så det ordnet seg.

 

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er IMG_2502.jpg

 

Hva er beste delen av jobben, Thomas?

Allsidighet og få være ute hele dagen. Igår var vi på kontor 2 timer og da fikk vi hjerteproblemer. Å være ute, med varierte arbeidsoppgaver, det passer oss veldig godt.

Hva kunne vært bedre, Christian?

Vi blir litt lei når ikke sporløs ferdsel følges. Også når søppelbøtter er fulle, så blir søppelposer satt ved siden av. Tanken er god, men fugler og dyr tar søpla og sprer det utover. Vi setter veldig stor pris på at folk tar med søppel.

Og jeg er ikke spesielt glad da det er rekeskall i søpla. Folk har kost seg med reker og kastet det i søpleposene. Og når jeg bærer posene over i båten, så renner rekesafta nedover beinet mitt og jeg lukter gammelt reke resten av dagen. Så gjerne tips folk om at rekeskall kan gå rett i havet, og ikke i søpla.

Også gleder vi oss til nyanskaffelse av båt, det kommer. Det blir godt!

Noen arbeidsoppgaver som er tyngre enn andre, Thomas?

Døde delfiner og seler. Tidligere leverte vi på Ørmen limfabrikk, men nå blir det heller senket. Vi har rundt 6-10 seler i året vi må håndtere. En gang var det en død sau som kom flytende. Det er et gjentagende problem at hundeeiere slipper hundene løs på øy, der hundene blir er problem for dyrelivet.

Første møte til Christian var en død bever. Jeg misstenker Christian har hatt vonde drønner om den fortsatt! Christian forsvarer seg med å fortelle at den var nesten 5 ganger så stor pga forråttelese og et hav av fluer rundt seg, ikke beste opplevelsen.

Etter dårlig vær møter vi også mange ulike ting. Idag er det en flytebrygge som har løsnet. Vi fikk en telefon fra en privatperson, så vi må dit idag og se på hvordan det går med den.

 

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er eeY9jkbfSqqUvN0zJ2zCQ-1024x768.jpg

 

Også har det gått noen propeller gjennom åra. Vi er mange steder der det er grunt og vi har uhell. I år har vi ikke gjort det!  Det er brått grunnere enn vi forutså eller noen steiner skjult på bunn. Utrolig dyrt og kjedelig. Derfor ønsker vi vannjet på nye båten, så vi unngår dette.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er LRhauVBbSta1xtyZ2zquRw-1024x768.jpg

 

Vil du komme i kontakt med Skjærgårdstjenesten eller vil vite mer, sjekk ut på kommunens hjemmesider:

https://www.fredrikstad.kommune.no/tjenester/kulturogfritid/Friluftsliv/skjargardstjenesten/

Fikk du med deg tidligere i høst da Skjærgårdstjenesten reddet elevene som veltet i kano? Fredrikstad Blad dekket saken.

https://www.f-b.no/det-la-flere-ungdommer-i-vannet-som-vinket-og-veivet-om-hjelp/f/5-59-1979319

 

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er 2zW8HMSkTMu2nF7g8Ba5Ng-1024x768.jpg

Stor takk til Skjærgårdstjenesten for en herlig dag på vannet!