Project Description

Yoga

Flere og flere deltar på yoga i sosiale medier denne tiden.

Men hva er det de driver med og hvorfor er yoga en bra aktivitet?

Yoga-entusiast Stina Katrine Røyrvik, 47 år, bosatt på Lisleby lærer oss mer:

Hva betyr yoga for deg, Stina?

Yoga har betydd et viktig pusterom i hverdagen som ellers kan være ganske krevende, den hjelper meg med å holde ryggen og kroppen min myk, og bidrar til bedre søvn kvalitet, og bedrer min evne også til å kunne meditere.

Hva er yoga?              

Yoga er en treningsform som ble utviklet i India for å både gjøre kropp og sinn smidig. Ordet Yoga kommer fra sanskrit og betyr og forene, Yoga søker å skape balanse i kropp og sinn.  Det er et stort utvalg av yoga former, fra fysisk krevende yoga som Ashthanga ,og Vinyasa til lyangar som tar utgangspunkt i at alle kropper er forskjellig, og Hatha Yoga. Det finnes også mer myke yoga former som Yin yoga og restorativ yoga som er mer eller mindre hvilende yoga hvor bindevevet får strukket seg. Det finnes også yoga former som er mer opptatt av det spirituelle aspektet slik som Kundalini yoga. Siden yogaen er så mangfoldig vil det alltids være en yoga form som passer for deg! Å si at yoga ikke passer for meg, er som å si at trening ikke passer for meg etter at du kun har forsøkt hockey!

Hvordan startet du med dette?

Som 16 åring ble jeg rygg operert for scoliose, det innebar en del smerter, og mange treningsformer jeg ikke kunne delta i, så jeg begynte å svømme og begynte på mitt første Yoga kurs som 17 åring. Jeg synes Yoga var morsomt, og jeg merket raskt at yogaen gav effekter.

Hva for tips har du til en som ønsker å prøve yoga?

Finn ut av hva slags type Yoga du kunne tenke deg å forsøke, er du godt trent fra før er det ikke noe i veien for å forsøke seg på Ashtanga, har du litt vondter eller plager kan kanskje en mykere yoga form være tingen- ring gjerne de forskjellige  yoga sentrene og hør hva slags yoga de tilbyr og om det kan være noe for deg. Flere yoga studioer tilbyr også prøvetimer.

Hva bør du tenke på om du vil starte med yoga?      

Yoga gir best resultataer dersom du trener litt hverdag! Det er bedre å trene litt til et fast tidspunkt hver eneste dag, enn masse en gang i uken,  slik at holder du det du lærer vedlike. Er det noe sted i leiligheten din eller huset ditt det kan være int å rulle ut en matte? Kan du ha et lite lys der og sette frem en blomst slik at det er forlokkende å gjøre yoga der?  Det kan være lurt å gå på et nybegynnerkurs slik at noen kan se på at du gjør øvelsene og kan hjelpe deg til å begynne med.

Hva trenger du for utstyr?

Du trenger en Yoga matte, de finnes i forskjellig kvalitet, men stort sett fungerer de fleste mattene helt fint! Litt klær det går ann å bevege seg i- Yoga er sånn sett en lavkostnads idrett!

Hvor finns det mulighet til å bli med på yoga digitalt nå i disse korona tider?

Stinas Yogahus har gratis videoer ute, der kan du forsøke en enkle og myk yogaform, med fokus på pust. Sjekk gjerne på Facebook.

Det er flere som også gjør yoga digitalt på nettet Amir Jaan Yoga på  Facebook tilbyr kundalini yoga på engelsk. YogaFarmhar også gode yogalærere. Ellers så ligger det et deilig digitalt Gongbad som er et mediativt lydbad ute på «Tid for balanse» sin side.

Foto: Mariann Nikolaisen.