Project Description

Fotovandring

I dag er mye av Norge begrenset grunnet smittevern. Vi beveger oss ikke som før. Flere har hjemmekontor, vi gjør ikke samme aktiviteter lenger og ting er annerledes. Å ivareta seg selv og egen helse kan være en utfordring. Men hvordan kan vi finne rom til å være mer aktive i en hverdag knyttet til begrensinger?

Vi tok en prat med Remi Drageset (47). Remi har dette året blitt mye mer aktiv gjennom å dyrke interessen for fotografi. Dette ville vi vite mer om!

Remi, hvordan startet endringen til et aktivt liv?

Jeg satt for mye stille, spesielt etter koronaen inntraff Norge. Jeg ville komme meg ut og gjøre noe. I vanlige tilfeller så ville jeg nok vurdert å kjøpe meg en hund, men det kan jeg dessverre ikke ettersom jeg er slagrammet og føler at jeg ikke kan ta godt vare på et dyr. Men jeg tenkte at noe må jeg kunne finne på. Tidligere jobbet jeg bla som journalist for NRK Østfold og jeg har alltid vært glad i å ta bilder. Derfor bestemte jeg meg for å kjøpe et kamera og ta bilder ute i naturen.

Dette var veldig motiverende. Jeg kunne gå i mange timer og bare ta bilder.

Hvordan har dette påvirket deg? 

Jeg er i bedre form nå. Jeg måtte faktisk kjøpe meg nye turbukser etterhvert ettersom leggmusklene har blitt større. Beina tok rett og slett mer plass. Jeg merker jeg lader batteriene i naturen. Da jeg var på kognitiv rehabilitering på Sunnaas sykehus møttes vi på morgenen etter frokost hvor vi gikk løyper i nærområder eller i skogen. Allerede her merket jeg hvor viktig naturen var og er for meg. Etter disse turene var jeg mer våken og følte meg mer tilstede.

Jeg har skader i hodet, det er hyggeligere å si enn å kalle det «hjerneskade». Dette fikk jeg etter hjerneslagene mine for noen år siden hvilket var en stor endring i mitt liv. Jeg er vant til å jobbe på et høyt nivå. Før var jeg journalist og bla nyhetsoppleser i Radio Norge. Dette har endret seg. Men jeg er fortsatt god på flere områder.

Nå er jeg bl.a. talsperson i  LHL Hjerneslag Ung Østfold. Ung betyr alt fra ung voksen til godt voksen. Det er et interessenettverk for unge slagrammede i vårt område. Sjekk deres Facebook side her.

Vi startet i 2018. LHL Hjerneslag som er vår organisasjon er 5 år neste år.

Hva for tips har du til nybegynnere?

Det handler ikke om utstyr. Har du mobil, så har du kamera. Bruk det du har slik at du får testet om det er noe for deg.

Får du glede av det, så er det noe for deg

Også vil jeg tipse om å ha bra skotøy, noe som tåler vann. Det er kjedelig å gå tur med våte bein. Turbukse og ullundertøy kan også vurderes nå som det blir kjøligere. Og ta med sitteunderlag, da er det lettere å ta bilder sittende eller på kne. Du får andre vinkler på det du skal ta bilde av. Spesielt om du skal ta bilde av barn, så må du ned på deres nivå. Samme med dyr. En hund blir mye stiligere om bildet er på hundens nivå.

Hva er vanlige nybegynnerfeil?

Fokusering, kamera tar ikke nødvendigvis det du vil ta bilde av. Eller komposisjon av bilde. Det har jeg lært mye om i det siste. Jeg jobber mer nå med å komponere et bilde. Rett og slett «Learning by doing».

Også vil det være lurt å ha en stropp å feste kamera i, slik at du ikke mister kamera i bakken eller i vannet. Det er en dyr tabbe. For bedre bilder kan en enkel stativ/fot hjelpe deg å holde kamera rolig. Jeg bruker en enkel og billig monopod som er lett å drasse med seg.

Følg Remi på Flickr eller Instagram for å se flere av hans bilder.