Project Description
Bølgepadling
I Fredrikstad har vi nydelig kyst, med kjempepotensial for bølgepadling. Men hva er egentlig bølgepadling? Vi traff Jon Fredrik Arnesen, Per Olav Eliassen og Hilde Jorunn Moen for å få vite mer.
Hva er bølgepadling?
Jon Fredrik: noen kaller det også brottpadling. Det er en videreutvikling av padling. Vi padler i bølger, helst nærme land. Det er en stor utfordring og gir oss mye erfaring som padlere. Det er også mer risikofylt, så det er vanlig praksis å ha med seg litt ekstra utstyr. Både til seg selv og til andre. Bølgepadling er en sosial arena, og det er en mentalitet å hjelpe hverandre dersom det skulle være behov for det. Bølgepadling er også en arena der damene er godt representert. Stort sett er det like mange damer, eller flere. Å padle i bølger skaper relasjoner fort, så vi blir gjerne en god gjeng etter noen turer.
Hvordan startet dere?
Jon Fredrik: jeg og pappa drev med dykking før, men en sommer kunne ikke pappa dykke pga skade. Da lånte jeg en kajakk av han ettersom jeg er veldig glad i havet. Jeg er trygg i vann og trives godt. Den sommeren padlet jeg alene, året etter padlet jeg litt med andre. En bekjent drev med padling og tok meg med på et kurs. Der lærte jeg mer og kunne prøve meg på større og større bølger. Men jeg kunne ikke fortsette med den kajakken jeg lånte, og siden jeg trivdes så godt med bølgepadling endte jeg opp med å investere i en selv.
Hilde: jeg har hatt kajakk i 10 år. Bølgepadling startet jeg med i fjor vinter. Det er gøy og det gir meg adrenalinkick. Jeg drar helt fra Son for å kunne gjøre dette her. Jeg tok med meg Per Olav på veien, han bor i Moss. Det er folket og skjærgården som drar meg til dette. Jeg har også tatt kursene mine i Fredrikstad og Sarpsborg Kajakk klubb, og føler tilhørighet her.
Per Olav: Jeg startet med kajakkpadling egentlig fordi jeg padlet kano. Vi hadde en kano i familien som bare jeg brukte, og det å padle kano alene er ganske tungt. Så jeg satte et ultimatum om at jeg ville bytte den i kajakk om ingen ville være med. Det ble kajakk. Det er nå 8-9 år siden, og jeg har ikke sett meg tilbake siden. Bølge- og brottpadling har blitt en naturlig utvikling fra turpadlingen, som jeg også elsker, men brott- og bølgepadling er en ny dimensjon av padling som krever mer av meg som en padler. Jeg opplever at både kunnskap og kompetanse er økende i miljøet. Det blir endel velt i løpet av en dag med utfordrende padling, og da er for eksempel eskimorulle veldig kjekt å kunne, det var det nesten ingen som kunne når jeg startet for åtte år siden, nå er det ikke uvanlig. Læringskurven for hele miljøet har løftet seg siste årene, noe som er veldig bra. Bølgepadling gir meg også mer kompetanse og trygghet som turleder.
Hvordan blir dere kjent med andre som driver med bølgepadling?
Jon Fredrik: litt jungeltelegrafen. Jeg har blitt kjent med andre som brenner for dette gjennom folk jeg kjenner fra før. Noen har jeg også truffet i Fredrikstad og Sarpsborg kajakk-klubb. Klubbpadling fokuserer på turbiten, i et tempo alle kan holde. Som bølgepadlere ønsker vi å variere tempo og utforske grensene våre, og da er det kjekt å dra på tur med andre som har samme interesse. Jeg har også blitt kjent med folk på Padlefestivaler. Per Olav traff jeg gjennom en romjulspadling med klubben for ca 3 år siden.
Hilde: Vi blir ofte kjent med andre via felles kjente i padlermiljø. Jon Fredrik traff jeg første gang på bassengtrening i Mossehallen for ca 2 år siden.
Hva trenger du for å drive med bølgepadling?
Per Olav: Vi padler med havkajakk i plast fordi de tåler endel juling, som å bli slått og skrapet mot fjellet, men noen bruker også glassfibekajakk til dette. Hjelm, padlevest, spruttrekk og taueline er påbudt, og sånn som været er nå så padler vi med tørrdrakt. Ellers blir det kaldt!
Jon Fredrik: Når du skal bølgepadle så bør dere være minst 3 stykk. Dette for å ivareta sikkerheten dersom det skulle skje noe. Når vi er en god gjeng som padler, er vi ca 12-13 stykk. Og her er alle velkomne! Det eneste vi setter som krav er at du har litt basiskunnskaper. Bølgepadling krever litt padle-teknikk og helt uerfarne bør ikke drive med dette. Det finns mange kurs til å få denne basiskunnskapen. Fredrikstad og Sarpsborg Kajakk-klubb arrangerer også dette. Det er bare å ta kontakt og melde seg på.
Hva kan være utfordring i bølgepadling?
Jon Fredrik: det er ikke alltid så lett å øve på teknikk og sikkerhet ute i havet, spesielt nå på høsten. I Fredrikstad savner vi muligheten til å øve innendørs i f.eks Kongstenhallen, slik vi kan i Sarpsborg og Moss. Det er flere ting vi gjerne skulle trent i rolige omgivelser, som egentrening, kanting av kajakk, balanse, støttetak, sculling, rulle, wet entry og eskimorulle.
Det er også litt logistikk med utstyr. Det er gjerne ikke parkeringsplass nærme vannet, så det er litt utfordring å bære kajakkene fra bilen og bort til vannet. Kanskje i fremtiden får vi på plass en felles bod der vi kan møtes for å padle, med mulighet for utlån. Det hadde vært noe!
En stor takk til alle tre som tok seg tid til å fortelle om bølgepadling!
Ønsker du å bli mer kjent med padlermiljø, kan du kontakte Fredrikstad og Sarpsborg Kajakk-klubb, hjemmeside: https://fredrikstad-kajakklubb.spoortz.no/portal/theme/organization/main.do?siteId=798