Hva er parkour?

Hva er parkour? Det skal vi finne ut av!

En mandag i august tok vi turen bort til Glemmen videregående skole, der de har et innendørs og utendørs anlegg for bl.a. parkour. Der møtte vi Dominik Akuk Cieszyński, 26 år.

Hva betyr parkour for deg?

Jeg elsker parkour! Jeg begynte 2005 i en nydelig strandby Kolobrzeg, som rett oversatt betyr «ved strand». Vi var en gjeng som gjorde flere triks og øvelser sammen der.

I parkour elsker jeg friheten og miljøet. Det er ikke faste treningstider, anlegg eller kamper. I parkour kan jeg definere mine egne mål, trene hvor jeg vil og når jeg vil. Jeg kan bestemme over meg selv, ingen forteller meg hva eller hvordan jeg skal gjøre det.

Mange av mine venner er engasjert i parkour, vi holder god kontakt og har samme interesse. Den lidenskapen vi har for parkour gjør at vi blir gode venner.

Den mestringsfølelsen jeg får av parkour er euforisk. Å få til et spesielt triks er vanskelig, det bygger seg opp frustrasjon. Når du endelig får til et vanskelig triks blir det en euforisk følelse, det er vanlig å skrike for det er en så deilig følelse.

I dagens samfunn er det mye press på jobb, skole, fritid, sosiale medier m.m. Men her får jeg frihet og kommer i flow-state. Her slapper hodet av. Jeg må fokusere på det jeg gjør. Det går ikke å tenke på regninger, lekser, drama.. Du må være tilstede i bevegelsen. En mindfullness opplevelse.

For video av parkour, sjekk ut https://www.facebook.com/pg/aktivitetsrad/videos/?ref=page_internal

Hvor trener du parkour?

Jeg trener mye her på Glemmen både ute og inne, her er det digg. Ellers trener jeg mye ute i byen. Vi setter gjerne pris på steder i byen som andre ikke bruker så mye. Kirkeparken er også et bra sted.

På Glemmen vgs har vi et parkour anlegg som er åpent hele tiden. Inne er egne tider, se facebook https://www.facebook.com/Glemmenakropark/

Dominik viser oss rundt på anlegget. I parkour bruker du kroppen din til å flytte deg på ulike måter. Noen trener parkour for å komme i form, andre vil utforske hva de kan gjøre med kroppen sin.

Vi har aldri prøvd parkour før og så rundt på plassen at det ikke fins instruksjonsskilt.

Dominik, hvor på anlegget er skilt som forteller oss hva vi kan gjøre på stedet? 

Skilt gjør det definert. Parkour er udefinert. Tenk så kult å finne ut selv, prøve seg frem og leke litt. Glem at du er voksen, tenk på når du var barn og se på det med barns øyne. Hva har du lyst til å gjøre? Det er du som bestemmer.